izo

By 13 februarie 2021februarie 24th, 2021No Comments

diversificarea – diversitatea – pot sa consum produse lactate? – [izo food – ghidul meu de echilibru si sanatate] Pornim de la urmatoarele premize: – corpul uman este o masinarie incredibil de performanta si cu capacitate extraordinara de transformare si adaptare, – laptele matern este cel mai echilibrat aliment creat de natura pentru bebelusi, – sursa laptelui matern este insuficienta peste varsta de 6-9 luni (insuficienta cantitativ), – omul este tentat sa incerce perament alimente noi (vezi chiar si momentul in care eva si adam mananca din pomul cunostintei binelui si raului, desi aveau voie sa manance din orice alti pomi), – pe masura ce ne indepartam de perioada prunciei apar premizele dezvoltarii de boli metabolice, – exista persoane care au intoleranta la lactoza; Pe cat este de laudat laptele pe atat este de blamat. In orice curent ne-am aseza fara o analiza bazata pe date stiintifice si fara o intoarcere corecta la origini, suntem supusi greselii. Riscul aparitiei intolerantei la lactoza este cu atat mai mare cu cat in perioada de bebelus ai consumat mai putin sau deloc lapte matern. Tragem concluzia ca primele luni din viata sunt esentiale in adaptarea la alimentul lapte matern. Bebelusul primeste odata cu colostrul un puternic echipament enzimatic capabil sa descompuna ozele (din lactoza, mai tarziu din fructoza). Ce se intampla insa odata cu diversificarea. De ce ne pierdem (partial sau total) capacitatea de a procesa lactoza? O sa pun o intrebare. Cat de des intalnim un echipament all in one bun la toate, la fel de performant pe un segment ca un alt echipament ultraspecializat. Raspuns: destul de rar. Iata ca odata cu diversificarea, ne pierdem partial capacitatea de a procesa perfect doar laptele matern dar castigam capacitatea all in one, sa procesam o multime de alte alimente care se gasesc in natura si de care avem nevoie pentru energie, crestere si reparatie. Revenind la produsele lactate. – Ce facem daca pierdem din capacitatea de a procesa perfect lactoza? – Raspuns: consumam produse lactate cu mai putina lactoza. Cum le stim, cum le deosebim? Simplu. Citim eticheta. Daca are zaharuri spre zero este ceea ce cautam. Chefirul, cascavalul, grana, parmezanul, untul, smantana fermentata si iaurtul cu 10% grasime sunt prietenii nostri. Si daca ne place laptele pur si simplu? Eu zic ca daca nu ne-am gasit cu deficienta la procesarea lactozei nu trebuie sa ne temem ca punem lapte in cafea (eu beau ceai verde sau de tei cu 30 ml lapte). Cred insa ca daca la copii intre 1 an si 10 ani laptele de vaca sau de capra sub orice forma este un aliment foarte sanatos, cu cat ne maturizam putem sa renuntam incet incet la laptele cu lactoza, adica laptele fiert. Ne intreptam spre produsele lactate concentrate, cu inalt nivel de grasime si proteina si cu nivel scazut de lactoza. Dar inghetata imi place si nu o sa renunt la ea nici la 80 de ani :). PS. Nu uita sa citesti celelalte postari din pagina. Consuma la o masa minim 7 ingrediente (de preferat 10) si pastreaza o formula a macronutrientilor calculati caloric de 10-15% proteina, 25% carbohidrati, 60-65% lipide (formula copiata dupa modelul laptelui matern) by virgil profeanu

Profeanu Virgil

Author Profeanu Virgil

More posts by Profeanu Virgil

Leave a Reply