izo

By 13 februarie 2021februarie 24th, 2021No Comments

Este bio (eco) un moft? (alege, masoara, spala, cantareste) – [izo food – ghidul meu de echilibru si sanatate] Sigur este (mult) mai scump. Dar de ce sa cumpar alimente eco (bio)? Pentru ca am auzit ca sunt mai sanatoase. Pentru ca este la moda. Pentru ca vrem sa traim mai mult, mai bine si mai echilibrati. Oricare ar fi motivele pentru care incepi sa dai bani pe alimente bio, trebuie sa stii ca bio (eco) are legatura in primul rand cu lipsa pesticidelor si a ingrasamintelor chimice. Daca cumperi frecvent alimente bio iti recomand sa cumperi si un aparat de masurat nivelul de nitriti/nitrati (nu dau indicatii despre model pentru ca nu am intentia sa fac reclama, dar daca tot cumperi bio, macar testeaza acasa sa stii ca ceea ce ai cumparat este chiar la nivelul a ceea ce ai platit), iar daca nu ai dat banii pe ceva eco, nu inseamna ca trebuie sa mananci nitrati, pesticide etc. Fa un test si nu manca daca nivelul este peste un grad de adminibilitate. Exista multe legume in comert care nu sunt eco, bio, dar au un nivel acceptabil de nitriti. Fa test cu aparatul. Platesti o data si il ai cativa ani. Exista o zicala: ce nu te ucide te face mai puternic. La mancare nu prea se potriveste. As zice ca ce este toxic si nu reusesti sa elimini pana cand vii cu acelasi produs toxic, te ucide. Sigur organismul are mecanismele lui de autoreglare si de eliminare a substantelor nocive. Dar chiar esti curios sa afli care este limita superioara a tolerantei la pesticide sau la nitrati? Cumpara-ti un filtru de apa. Unul decent este pana in 1.000 lei. Iti va da apa cel putin la fel de buna ca cea imbuteliata si in plus nu mai distrugem planeta cu pet-uri. Daca ai cumparat (sau inca nu) un filtru de apa, spala bine legumele si fructele, dar cand zic spala bine zic spala, nu clateste bine. Pune legumele la inmuiat in apa intr-un bol de sticla (sau de plastic) la 30-35 de grade, nu te speria nu se decoloreaza. Lasa-le 3 minute si apoi spala-le bine cu ambele maini asa cum iti speli fata dimineata. Gentil, dar trecand peste toata suprafata legumei. Daca este frunza, spal-o cu delicatete sub jet de apa dupa ce s-a inmuiat. Fii sigur ca leguma nu are doar pamant pe ea. Cineva a cules-o si nu era neaparat proaspat spalat pe maini, cineva a asezat-o in raft si chiar tu ai manevrat-o pana sa ajunga la momentul spalarii. E important sa elimini de pe leguma tot ce se poate elimina cu apa. Gateste fara sa distrugi. Temperatura este cheia. Cand ceva a depasit 100 de grade celsius, apa se evapora. Cand ceva organic a depasit 200 de grade deja este carbonizat. Uleiul de gatit cel mai bun posibil poate fi incins la 220 grade. Dar de ce ai face asta pentru mai mult de 30 de secunde? Ati vazut in bucataria chinezeasca ca se gateste efectiv pe foc? Da, super, dar gatitul la acele temperaturi dureaza 30 de secunde, si practic leguma sau carnea este sertizata de temperatura uriasa la exterior si in interior se pastreaza apa. Daca treci de 2 minute vei manca scrum. Asa ca iti recomand sa gatesti la temperaturi mai blande, sau de ce nu la abur, la cuptor, prin fierbere. Incearca sa mananci macar o treime din alimente crude. Nu incerca insa sa mananci mai mult de 70 la suta din alimente crude. De ce? Prin gatire ingredientul pierde ceva dar castiga altceva. Ceva nedigerabil devine digerabil prin gatire. Invata sa mananci diversificat din toate punctele de vedere, inclusiv din perspectiva modului de preparare. De ce nu carne fiarta, carne la abur, carne coapta, carne fripta (nu toate in aceeasi zi) Iata ce folosesc eu in bucatarie zilnic. ➡️Aparat de masurat nivelul toxicitate al alimentelor ➡️Cantar ➡️Masura pentru lichide ➡️Termometru performant Si la final va zic ca mancarea masurata si gatita cu atentie devine echilibrata si sanatoasa. Pofta buna si echilibru in tot ceea ce faci! by virgil profeanu

Profeanu Virgil

Author Profeanu Virgil

More posts by Profeanu Virgil

Leave a Reply