izo

By 13 februarie 2021februarie 24th, 2021No Comments

Clasamentul macronutrientilor (sah mat – izo food) SAH Daca ar fi sa asezam alimentele pe o tabla de sah, care ar fi pozitia pe care ar ocupa-o fiecare din categoriile de macronutrienti si micronutrienti? Sa incepem prin a clarifica (desi aproape oricine stie cate ceva despre) categoriile de macronutrienti. Macronutrientii sunt componentele de baza ale alimentelor, componente ce participa in mod activ la digestie si hranire. – proteinele – numite caramizile de baza ale vietii – carbohidratii – cei mai iubiti – grasimile – cele mai blamate si acuzate – fibrele – fara aport caloric dar cu rol esential digestie si tranzit Micronutrientii sunt elementele (altele decat macronutrientii) ce participa la sustinerea, dezvoltarea si intretinerea organismului. In general sunt cunoscute ca saruri, minerale si vitamine. Printre cele mai cunoscute sunt sarea (na cl), calciu, magneziu, pitasiu, vitaminele a, b, c, d, etc. Acum sa revenim la tema postarii, sah mat – izo food. Care este legatura, cu cine dam sah si la cine. Conceptul izo food, un concept inovator care promoveaza echilibru si transformarea prin pasi marunti, a plecat de la observatia ca laptele matern este cel mai echilibrat si complex aliment din natura. Desigur nu incurajam sa se consume lapte matern peste varsta bebelusului, totusi observatia cu privire la macronutrinenti si micronutrienti merita aprofundata. Ipoteza ca cu cat ne indepartam de formula laptelui, cu atat suntem mai departe de echilibru, o veti regasi in toate postarile mele. Laptele matern are compozitie procentual calorica pe macronutrienti 50 la suta grasime, 8 la suta proteina si 42 la suta carbohidrati. Alte super alimente foarte apropiate de formula laptelui sunt semintele si nucile. Un tabel cu procentele calorice pe 100 de alimente de baza o sa postez intr-un articol viitor, dar acum sa ne intoarcem la propunerea izo – alimentatie echilibrata pentru adulti; -10 proteine (procentual caloric) – 30 carbohidrati (procentual caloric) – 60 lipide (procentual caloric). Propunerea pentru piesele de pe tabla de sah ar fi: § Regele – lipidele § Regina – proteina § Calul – carbohidratii § Alcoolul – nebunul § Tura – sarurile esentiale (na cl, magneziu, potasiu, zincul) § Pionii – restul de minerale si vitamine. Argumentare: REGELE Regele este cel mai important pe tabla de sah. Cand el dispare se incheie jocul. Organismul isi face rezervele in mod predominant sub forma de lipide. Stocam azi lipide si putem sa consumam peste 20 de ani, cu consum zero legat de intretinerea rezervelor. In laptele matern lipidele ocupa 50 la suta din totalul caloric. In formula izo food lipidele ocupa peste 60 la suta din procentul caloric. Dietele keto au aparut ca urmare a unor studii aplicate pentru tratarea unor boli neuronale si metabolice. Cercetarile din ultimii 10 ani au demitizat legatura (negativa) intre consumul de lipide si colesterol. Consumul de lipide de calitate aduce aportul de omega 3, omega 6 ai vitamine liposolubile. REGINA Regina este cea mai supla, a doua ca importanta dupa rege si foarte versatila. Este esentiala in jocul de sah si suntem dispusi sa sacrificam orice alta piesa pentru a o salva (cu exceptia regelui). Din punct de vedere metabolic, din proteine se poate produce glucoza (printr-un proces complex si daunator organismului, proces ce ridica acidul uric si inbolnaveste rinichii daca se produce in exces). In timpul fastingului mai lung de 3 zile, atunci cand nu avem aport de alimente, organismul consuma din 2.000 de calorii cca 1.750 proveninte din lipide (grasimile depozitate in organism) si cca 250 calorii ptin procesul de transformare a proteinelor organismului in glucoza, cantitatea de 250 calorii fiind imperios necesara pentru functionarea creierului, nervilor si a maduvei osoase. In laptele matern proteina ocupa 7-8 % din procentul caloric. In dieta izo food propunerea este intre 10% si 15% din total caloric. La un calcul pentru un barbat de 75 kg regim normocaloric recomandarea de 10-15 % din aportul total se traduce in 200-300 de calorii din proteina, adica 45-60 grame de proteina pe zi. Daca o sa cautati recomandarile de consum proteina pentru cei ce isi doresc echilibrul, calculele ies perfect. CARBOHIDRATII Indragiti de toata lumea datorita gustului (dulce) si a exploziei de energie ce ne inunda dupa consumarea lor, consumati in exces sunt precum caii naravasi. Sunt tinuti in frau cu ajutorul insulinei, dar cand scapa de sub control doar cu medicatie permanenta mai poti supravietui. In laptele matern aportul lor este de cca 40%. In diedele keto sau low carb sunt intre 10 si 15 la suta. In dieta izo food cantitatea minima trebuie sa fie de 300 calorii pe zi provenite din carbohidrati, indiferent de caloriile totale consumate in ziua respectiva, iar calculat procentual la regim normal caloric, procentul de carbohidrati este calculat ca 100 minus 65 (minim 60) lipide minus 10 (maxim 15) proteine de unde rezulta un procent de maxim 25 la suta carbohidrati. TURNUL Sarea in bucate este chiar titlul unei povesti. Mai nou vorbim de saruri ca fiind calciu, potasiu si zinc. Adaug eu ca esential si de monitorizat nivelul vitaminei D, cu rol esential in sanatatea osoasa, fixand calciul atat de necesar structurii pe care asezam tot organismul. NEBUNUL Alcoolul. Un subiect neatins pana azi in articolele mele. Alcoolul aduce calorii 7 pe gram (fata de 4,5 calorii pe gram glucoza si 9 calorii pe gram de lipide). Aduce calorii care se metabolizeaza nefiresc, supun micotocondriile (uzinele energetice ale celulelor) la un efort ce se termina cu radicali liberi multi si efectiv cu oxidare celulara excesiva, supunand ficatul la un efort atat de mare ca in timp duce la ciroza si drum ireversibil. Beti cu masura (iar masura sa fie mica) altfel degeaba cautati echilibrul. Cand nu vrei echilibru, faci orice. Daca vrei echilibru bei apa 3 litri pe zi si din cand in cand bere fara alcool. Accidental (maxim de 2 ori pe saptamana) pana in 200 ml de vin sau 330 ml bere, iar tariile sunt bune pentru dezinfectatul gurii. Daca clatesti si nu inghiti au efect similar cu apa de gura. PIONII. Multi, greu de distins, greu de inteles si trimisi la sacrificiu. Aici pun toate enzimele si microelementele. Nu le stim, nu le vedem, am aflat ca exista si ca fara ele suntem in dezechilibru. Solutia de echilibru este diversitatea. MAT. Vrei sa invingi? Vrei sa fii echilibrat? Vrei sa fii mai tanar, mai putenric, mai sanatos? Invata sa iti organizezi strategic relatia ta cu alimentele. Este ceea ce mananci si bei. Apa e H2O, asa ca daca ai un filtru de 1500 lei ti-ai rezolvat problema apei. Pentru alimente aloca timp, intelege regulile si aplica-le Mananca divers, mananca crud, fiert, la cuptor, la abur, la gratar. Mananca din toate cate putin. Beai ceaiuri cu masura, mananca fructe cu masura (maxim 250 grame pe zi), evita sucurile din fructe care exced 250 grame de fruct inainte de stoarcere, mananca legume din belsug, mananca paine daca iti place, dar nu mai mult de 100 grame pe zi (de preferat 50), mananca carne ponderat din surse de incredere, ouale sunt mai bune decat carnea (au si proteina si lipide), iubeste cu intensitate medie semintele si acorda cinstea cuvenita regelui tau uleiul. Prin ulei a se citi: ulei de gatit la temperaturi inalte – cocos, ulei pentru salate – masline extravirgin, untul pe paine sau pe orice vrei dar bun si la omleta, untura de porc buna de prajit in ea sau de ce nu in prajiturelele de casa, pentru care o sa revin cu retete echilibrate izo food in postarile urmatoare. Daca ti-a placut, da like si share. Multumesc by virgil profeanu

Profeanu Virgil

Author Profeanu Virgil

More posts by Profeanu Virgil

Leave a Reply