izo

By 13 februarie 2021februarie 24th, 2021No Comments

Cat de mult sa ma bazez pe instincte? Raspunsul vine de la sine. Ma bazez 100%. De ce? Pentru ca asta este menirea lor. Sa nu uitam ca instinctele sunt grupate sub denumirea de “simtul de conservare”. Mai precis daca nu imi ascult instinctul risc sa mor. Dar intrebarea poate fi mai nuantata. Cat de mult sa ma bazez pe instincte atunci cand mananc (ma alimentez)? Raspunsul este acelasi, ma bazez 100%. Instinctul este instinct si el se traduce aici prin foame, sete si pofte. Cum ar fi sa vad rosu pe bordul masinii si sa nu opresc la benzinarie. Setea este raspunsul la lipsa apei, foamea este raspunsul la lipsa macronutrientilor, poftele sunt raspunsul la lipsa micronutrientilor. Imi e pofta de lactate, este deci posibil sa am nevoie de calciu (exemplul este aleator). Ce ne facem insa cu problemele generate de mancarea peste masura? Raspunsul este in intrebare. Problema este …peste masura… Adica am mancat prea mult. Din ce cauze am mancat prea mult? Multiple cauze. Instinctele ma anunta cand sunt in pericol. Foamea este raspunsul la posibila mea disparitie in caz de nealimentare (dupa cca 40 de zile de nealimentare apare foamea absoluta). Daca insa mananc 2 kg de mancare in 5 minute, creierul nu a avut timp sa proceseze informatia legata de cantitatea ingerata, si inca imi mai e foame. Solutia? Mananc mai lent. Mananc cat imi este foame, mananc ce am pofta, dar mananc de 10 ori mai incet decat as fi tentat. Un om matur poate consuma 2 feluri in 7 minute. Merita sa va cronometrati cat de repede mancati cand va e foame. Daca insa mesteci de suficiente ori, mananci calm, respiri bine si ai ganduri bune, poti manca 2 feluri in 40 minute. Digestia va fi buna si satietatea se va instala. Legat de pofte, cea mai mare pofta o avem pentru dulce. Logica este simpla. Glucoza este un super combustibil. Se proceseaza usor, ajunge repede la celule si este preferata mitocondiilor (uzinele energetice ale celulelor). Dar daca dam doar glucoza facem diabet. Exista o cantitate minima de glucoza de care avem nevoie zilnic. Estimarea ar fi de 1 gram glucide pe kg corp. Dar le putem lua din legume, nu neaparat din zahar sau miere. Iar dupa ce dam doza minima de glucide, organismul nu mai e in pericol si se poate orienta si spre lipide (pe care stie sa le proceseze excelent si sa le transforme in energie). Si se va orienta si spre proteine (cantitate minima cca 1 gram proteina pe kg corp), cu mentiunea ca prea multa proteina conduce prin metabolizare la cresterea riscului de guta (acid uric marit). Concluzia mea? Asculta-ti instinctul cand esti in pericol de moarte, dar imediat ce ai scapat de pericol, lasa timp sa procesezi informatiile care sunt receptionate prin propriile simturi. Asa ai sansa sa ajungi la propriul echilibru. by virgil profeanu

Profeanu Virgil

Author Profeanu Virgil

More posts by Profeanu Virgil

Leave a Reply