izo

By 13 februarie 2021februarie 24th, 2021No Comments

Painea noastra cea de toate zilele Cata paine poti sa mananci si sa nu te ingrasi? Cate calorii are painea? Cata proteina? Cata grasime, cati carbohidrati? Exista o paine mai buna decat alta? Iata intrebari ce pot sa apara si care merita raspunsuri. Eu mi-am raspuns asa: Daca vreau (si chiar vreau) sa fiu echilibrat (izo) mananc intre 50 si 100 grame paine pe zi. Daca este putina nu are mare importanta culoarea painii. Poate fi alba, neagra, cu seminte, cu tarate, cu secara, prajita sau bagheta etc. Dar pe ce imi fundamentez raspunsurile. A) plec de la premiza ca laptele matern este cel mai echilibrat aliment. B) caloriile laptelui matern provin cca 8% din proteine, 52% lipide si 40% din carbohidrati. C) caloriile painii (cu mici variatii pe care le gasiti in una din pozele de la postare) provin in medie 14% din proteina, 16% din lipide si 70% din carbohidrati. Daca nu imi pasa de nimic si mananc paine cata vreau trebuie totusi sa ma uit la calorii. 500 grame paine furnizeaza 1.400 de calorii. Si atunci cum mai echilibrez sa mananc si lipide (proteina deja suficienta furnizata de paine). Ce mai observ. Nu mananc proteina cu paine. Deci NU carne cu paine, NU soia cu paine, NU fasole cu paine. Un alt lucru cert e ca nu mananc paine cu alti carbohidrati, cum ar fi paine cu cartofi, paine cu orez. Dar cu ce mananc painea? Iata mai jos cateva sugestii care echilibreaza painea si ii dau valoarea ei reala, de furnizor de carbohidrati, proteina si fibre. – 100 grame paine (2 felii) si 25 grame unt (doua linguri). Proteine 8%, carbohidrati 42%, grasimi 50% = raportul din laptele matern (tolal 125 grame – 457 calorii) – un sfert din portia zilnica de calorii – 100 grame paine, 2 oua, ardei gras 20 grame, umei masline 20 grame. Proteine 17%, carbohidrati 32%, lipide 52%. Total 260 grame si 634 calorii (o treime din portia zlinica de calorii). Relativ echilibrat. – 100 grame paine, 20 grame unt, 20 grame magiun de topoloveni, 20 grame nuca. Proteine 9%, carbohidrati 41%, lipide 50% = raportul din laptele matern (total 614 calorii provenite din 160 grame). De ce recomand sa echilibram consumul de paine? Pentu ca pe termen lung pot sa apara carente de vitamine, minerale si risc de diabet. Sa nu mai mancam deloc paine? Este o optiune pentru cine vrea poate sa o incerce, dar nu este necesara si nici nu aduce mari beneficii. 100 grame de paine pe zi aduc 4 grame de fibre necesare digestiei si un aport de carbohidrati ce acopera fix nevoia creierului de glucide. Iata ca painea noastra cea de toate zilele poate sa fie sub forma a 2 felii de paine. Ce beneficii aduce o paine care nu e alba? Ceva fibre in plus si ceva micronutrienti. Dar cat timp mananci doar 100 grame pe zi, schimbarile aduse de painea multicereale versus paine alba sunt minore. Mai important, mult mai important este sa mananci zilnic legume (200-500 grame pe zi) si seminte de orice fel (30-50 grame pe zi). Mananca maxim un fruct (200 grame) pe zi. Iar mai important decat orice este sa mananci lipide de buna calitate: unt, grana, parmezan, smantana, branza grasa, ulei de masline (dar nu prajit), ulei de cocos (cand prajesti), untura de porc (buna pentru orice). Izo promoveaza echilibrul: – Maxim 25% din carbohidrati sa provina din paine, cereale, cartof orez, – maxim 25% din carbohidrati sa provina din fructe – minim 30 % din carbohidrati sa provina din seminte – minim 30 % din carbohidrati sa provina din legume by virgil profeanu

Profeanu Virgil

Author Profeanu Virgil

More posts by Profeanu Virgil

Leave a Reply